Monday, June 13, 2011

Tabah..

Bahan-bahan, jenis-jenis dan cara yang selalu/biasa digunakan :

PATUNG
Tukang sihir akan menggunakan bahan-bahan yang didapati daripada tubuh badan mangsa seperti rambut, kuku dan sebagainya yang kemudian diikat pada patung. Seterusnya patung itu dicucuk dengan jarum. Pada masa yang sama jampi mantera dibaca oleh tukang sihir tersebut dan dipercayai mangsa akan berasa sakit dan boleh membawa maut.

 
SANTAU
Nama ini sudah begitu popular di kalangan masyarakat Melayu. Santau merupakan bahan campuran antara kaca yang ditumbuk halus dan ia akan dimasukkan ke dalam makanan atau minuman mangsa dengan membaca ayat-ayat tertentu oleh tukang sihir.


 
TELUR LAYANG
Tukang sihir akan mengambil sebiji telur yang telah dijampi yang lalu dibalut dengan kain kuning. Kemudian sebatang jarum akan dicucuk ke dalam telur tersebut sambil jampi mantera dibaca. Akibatnya mangsa akan berasa sakit serta boleh membawa maut.


 
TANGKAL & AZIMAT
Tukang sihir akan menulis ayat azimat dengan lidi daun pokok kabong berserta dakwat merah yang dicampur dengan bedak za'faran dan air ros. Dakwat merah tersebut ialah darah seseorang yang telah mati dibunuh dengan kejam atau darah ayam jantan. Kemudian tangkal atau azimat tadi diperasap dengan kemenyan yang dilakukan pada malam jumaat atau malam khamis yang ditujukan kepada mangsanya.


 
SIHIR PEMBENCI & KASIH SAYANG
Sihir pembenci bertujuan memisahkan sepasang kekasih atau suami-isteri. Manakala sihir kasih-sayang boleh dilakukan oleh tukang sihir dengan menulis ayat-ayat jampi di atas kertas kemudian dibakar dan habuknya dimasukkan ke dalam minuman yang disertakan dengan jampi tiga kali sambil menyebut nama orang yang dihajati.


Untuk info lanjut :
Ilmu hitam
Sihir
Santau

(Ya Allah ya tuhanku.. Kau tabahkanlah hatiku dan kuatkan semangatku untuk menghadapi segala cubaan dan dugaan yang datang padaku.. Jika ini ujian yang Kau berikan kepadaku, aku redha tapi Kau jauhkanlah segala perkara-perkara jahat dan hasad dengki dari menimpa keluarga dan insan-insan yang aku sayang.. Amin)

p/s : Beruntung sebab aku ada suami, keluarga dan teman-teman yang sentiasa ada dengan aku disaat suka duka susah dan senang.. :)

No comments:

Post a Comment